Kireç Nasıl Oluşur?

Su içerisinde bulunan Kalsiyum ( kalsiyum karbonat, CaCO3 ), Magnezyum ( magnezyum karbonat MgCO3 ) sıcak soğuk dengesi bozulduğu anda belli ısılarda kristalize olması ile Kireç oluşumu meydana gelir. Yani şu anlama gelir suyu istediğiniz kadar filtre edin istediğiniz kadar yumuşatın istediğiniz tüm dış varyasyonları deneyin ozmos sisteminden tutun iyon tutucu sistemlere kadar mıknatıs sistemlerine kadar hepsi aslında su sistemlerinde kireç oluşumunu önlemeye yetmez.

Çünkü : Kireç sıcak suyun 30 derece ve üstü sıcaklıklarda soğuk metal ile teması esnasında Kalsiyum (kalsiyum karbonat, CaCO3), Magnezyum (magnezyum karbonat MgCO3) su soğukken suda çözünmüş halde kalırken, su ısındıkça bu maddelerin bir kısmı kristalize olup katı şekle dönüşmesi ile Kireç oluşumu başlar. Kireç oluşumları su sıcaklığı yaklaşık 28°C – 40°C civarında başlar ve su ısısı ne kadar artar ise kireç oluşumu ’da aynı hız ile artmaya devam eder. Su ısındıkça Sadece kendisi Buharlaşır ve su içerisinde katılaşan  (kalsiyum karbonat, CaCO3), Magnezyum (magnezyum karbonat MgCO3) mineralleri sistem içerisinde kalır ve siz su kayıplarında su ilavesi yapar iken aynı sisteme kireç ilavesi’ de yapmış olursunuz . Kireç oluşumu aynı anda meydana geldiği yerler evimizdeki çaydanlıklar, buhar kazanları, buhar jeneratörleri ve su soğutma kuleleridir. Su ısınmaya başladığında Kireç oluşumu ve buharlaştığında Kireç kalıntıları sistemde bulunur. Kireç oluşumu ve kireç temizliği ile ilgili çözümler sanayi dalları ve sanayi tesisleri için değişkenlik göstermektedir. Kireç ile mücadelede başlıca yol Suyun içerisine katkılardan geçer yani sistem suyuna direk önleyicilerin ilavesi veya içeriye giren suyun iyonize edilmesi yöntemleri ile mücadelesi mümkündür.

Burada ilave edilecek ürün su içerisindeki (kalsiyum karbonat, CaCO3), Magnezyum (magnezyum karbonat MgCO3) iyonlarını bağlayıp kireç oluşumunu ısı içerisinde izole etmelidir ve sistem suyuna sürekli dozajı şarttır. Ürünün sistem kurulumu gerektirmemesi ve bir pompa yardımı ile sistem suyu kaybı ve ilaveleri hesaplanarak sisteme kireç önleyici olarak ilave edilmesi gerekir.

* Çamaşırcılıkta tatlı su gerekir. Ca ve Mg iyonları sabundaki yağ asidi iyonlarıyla suda çözünmeyen tuz meydana getirir ki, bunun sonucu sabun köpürmez. Dolayısıyla da temizleme yapılamaz. Ancak suyun sertliği gittikten sonra sabun köpürmeye başlar. Çamaşırları temizlemek için kullanılması gereken deterjan ihtiyacı iki kat artar. Aşırı deterjan kullanımı ve kireç oluşumu çamaşırların sertleşmesine neden olur. Yüzey temizliği başta olmak üzere tüm temizlik faaliyetlerini zorlaştırır. Bulaşık makinelerinde yıkanan cam bardak, tabak vb. malzemelerin üstünde beyaz kireç lekeleri gözlemlenir.

* Soğutma sistemi şebeke ağında kireç varlığı kabul edilemez.

* Isıtma sistemlerinde kireç birikimi, tesisata zarar verir ve ısınma maliyetlerini artırır, kullanım ömürlerini önemli ölçüde kısaltır, sistem ısısının yayılımını izole eder. Borularda birikerek suyun akış hızını azaltır, yüksek katlara su çıkmasını engeller ve su giderlerinde tıkanıklığa neden olur. 9 mm’ lik kireç tabakası ile kaplı bir kazanın ısınması için yaklaşık %53 daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır.

* İnsan sağlığına özellikle cilt, gözler ve saçlar başta olmak üzere önemli zararlar verir. Kireç tabakalarına yapışan organik (yosun, bakteri) ve inorganik (sülfat, demir) maddeler kötü suyun kötü kokmasına neden olur, sertliğini artırır ve lezzetini azaltır. Sert su ile banyo sonrası cildin kuruması ve saçların keçeleşmesi görülür. Yıkanan çamaşırlarda sertleşme görülür.

* Musluk suyunun kireci (sertliğini) limon, sirke vs. dökerek giderilemez. Çünkü zayıf asit sistemdeki kireç üzerinde etkili olamayacaktır.

* İnsan vücudu Ca ve Mg minerallerine ihtiyaç duymaktadır ve kireç önleyici cihazlarla bunun doğrudan alınması sakıncalıdır. İçme suları içinde bir miktar Ca ve Mg kalmasına izin verilmelidir.

* Kombide kireçlenme pek olmaz (ısıtma devresinde) çünkü su kapalı sistemde çalışır. Isınan su kireç bırakarak yüzeye yapışır. Ancak bu çok büyük su miktarlarında olur. Kombide su değişimi arıza haricinde olmadığından mevcut su kirecini bıraksa bile bu yüzeyi kaplamayacak kadar düşük miktardadır. Bu yüzden kireçleme olmaz. Ancak aynı durum şofben devresi için geçerli değildir. Çünkü soğuk su kireç bırakmadığından sorun olmaz ama sıcak su çıkışındaki su kombinin ya da şofbenin sıcak su devresinde zamanla kireçlenmeye yol açar. Çünkü bu su dönüşümlü değildir. Isıttığınız su akıtılmakta ve sürekli taze ve kireçli su gelmektedir.

* Kireç, su veya atık suya ilave edildiğinde, yüksek pH’da pozitif yüklü Mg(OH)2 ve CaCO3 çökeleklerinin oluşmasına sebep olur.

* Kireç tek başına çöktürücü olarak kullanıldığında aşağıdaki reaksiyonlar gerçekleşir.

Ca(OH)2 + H2CO3

CaCO3 (-) + 2H2O

2CaCO3 (-) + 2H2O

Ca(OH)2 + Ca(HCO3)2