Bakteri Sorunu Yol Haritası

Ürünlerimizin bakteri ve mantar dayanımları güçlüdür. Ancak unutulmamalıdır ki, her şeyi ürün tek başına yapamaz. Ürünün kullanım şekli, ortam şartları, emülsiyon için kullanılan su vb. unsurlar ürünün bakteri & mantar dayanımı üzerinde çok büyük etkiye sahiptir.

Bununla birlikte bakteri ve mantar sorunları birbiriyle karıştırılmamalıdır. Ayrı olarak ele alınmalı ve gerekli müdahaleler bu şekilde yapılmalıdır.

Sahada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

a. Dikkat edilmesi gereken ilk nokta emülsiyonun konsantrasyonunun takibinin yapılarak, sürekli olarak istenilen çalışma aralığında olmasına dikkat edilmelidir. (±%1 veya daha iyi)

b. İkinci olarak pH’daki değişimler gözlenmelidir. Eğer, pH 9’dan 8.8-8.7’lere düşüyorsa, bu hafif bir bakteri bulaşmasının belirtisidir. Bu durumda iki alternatif vardır;

Emülsiyon konsantrasyonunu %1 arttırmak.

Emülsiyona bakterisit eklemek. (100 ppm)

Yukarıda yapılan müdahalelerden sonra soğutma sıvısının pH’ı gözlemlenir. Eğer, pH 9’lara çıkmış ve bu değerler arasında stabil kalıyorsa, emülsiyon iyileşmiştir.

Ürünümüz biyostatiktir ve bu sebeple bakteri testinde çıkabilecek 103-104 bakteri seviyeleri normaldir. Biyostatikten kasıt emülsiyondaki bakteri miktarı 103-104 seviyelerine ulaştıktan sonra tekrar bakteri sayısında düşüş gösterme eğilimindedir. Yani, önemli olan bakteri miktarının bu seviyelerin yukarısına çıkmamasıdır.

a. Eğer, bakteri 105-106 civarlarına ulaşmışsa, 100 ppm bakterisit dozu uygulanmalıdır.

b. Eğer, bakteri 107 veya bundan daha yukarı civarlarına ulaşmışsa, şok doz olan 200 ppm bakterisit dozu uygulanmalıdır.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bakteri ve mantar için uygulanan katıklar farklıdır. Bunlar birbiriyle karıştırılmamalıdır. Aksi takdirde istenilen iyileştirme emülsiyonlarda gerçekleştirilemez.

Bakterisit Adı ve Kullanım Miktarı

Bakterisit olarak ACTICIDE 14 ürününü kullanmaktayız. Ürünün tavsiye edilen kullanım dozu 100-250 ppm arasındadır. Örnek vermek gerekirse;

ACTICIDE 14

a. 1 ton’luk bir emülsiyon tankı için normal doz 100 gr iken, şok doz olarak 200 gr katılmalıdır.
b. 10 ton’luk bir emülsiyon tankı için normal doz 1 kg iken, şok doz olarak 2 kg katılmalıdır.
c. 20 ton’luk bir emülsiyon tankı için normal doz 2 kg iken, şok doz olarak 4 kg katılmalıdır.